De bevolking vergrijst alsmaar sneller en hierdoor komen er ook steeds meer mensen bij die hulpbehoevend zijn. Met onze honden kunnen wij iets meer betekenen voor personen met een handicap en zeker ook voor ouderen die eenzaam zijn.

Op vraag van de Vlaamse Minister van Welzijn, Jo Vandeurzen, vragen wij, de Limburgse Reddingshonden - afdeling Therapie, aan alle Limburgse Hondenscholen of zij interesse hebben om therapiehonden op te leiden.

In de toekomst zal er in zorgtehuizen en in rusthuizen gewerkt worden met gekwalificeerde therapie- en aaihonden, nl. conform de regels van de Therapy Dogs International (www.tdi-dog.org).

VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap) start binnenkort gesprekken met Syntra om lessen onder het toezicht van het Kabinet van Vlaams Minister Jo Vandeurzen op het programma te plaatsen en dan gekwalificeerde instructeurs af te leveren.

De bedoeling is een Vlaamse Federatie van therapie- en aaihonden op te richten met geleiders en honden waarvan de kwaliteit gewaarborgd is. Die op hun beurt de geïnteresseerden een degelijke opleiding kunnen geven en de honden testen op hun gedrag.

 

Je kan vrijblijvend meer informatie verkrijgen via het contactformulier op deze website. 

 

Wat doen wij?

Bij de Limburgse Reddingshonden werkt de hondengeleider samen met een therapeut, logopedist naar een van te voren omschreven therapeutisch doel. De hond is als co-therapeut een onderdeel van het genezingsproces en is een aanvulling aan de traditionele therapie.

 De therapiehond kan namelijk met gewoon zichzelf te zijn een hoger doel bereiken, wat wij als mens of nooit bereiken, of waar wij als mens ons in allerlei bochten moet wringen, waar dan weer de spontaniteit verloren gaat.

 

Fysieke revalidatie

Verstandelijk en lichamelijk gehandicapten verbeteren door de omgang met een therapiehond hun motoriek, reactievermogen en leervermogen. Dit kan door het strelen van een hond: de spieren van een zieke hand worden pijnvrij gerekt. De vacht van de hond nodigt uit om hierin te woelen en maken de oefeningen plezierig.

 

Bij autisten

Bij kinderen met een gedragsstoornis en of autisme wordt door middel van werken met een therapiehond de toegang tot de omgeving vergemakkelijkt. De hond kan de muren afbreken waarmee deze mensen zich van hun omgeving afzonderen. De honden hebben een rustgevend en ontspannend effect waardoor spierkrampen worden opgeheven. Bovendien sporen honden aan tot interactie en communicatie, twee zaken die bij autisten (sterk) onderontwikkeld zijn.

 Honden werken als sociale katalysator met een hond in de buurt is er plotseling een hoop gespreksstof. Bewoners en patiënten praten met de hond, met het personeel, maar ook met elkaar. Zo wordt de eenzaamheid opgeheven. Honden zijn sociale partners die mensen helpen sociale contacten te maken.

 

Kortom:

  • Honden stimuleren mensen te bewegen
  • Honden geven psychische verlichting
  • Honden hebben een positieve en levensbevestigende invloed op mensen
  • Honden geven een groter gevoel van eigenwaarde
  • Honden geven het gevoel dat men nodig is
  • Honden zorgen voor een ontspannen klimaat tijdens de traditionele therapie!! 

Bas is een zesjarige mannelijke dwergschnauzer.

Hij is geboren op de verjaardag van zijn baasje. Verder is hij zeer sociaal en speelt hij graag met kinderen. Hierdoor komt hij perfect in aanmerking als therapiehond.

Beau is een Schipperke, geboren op 22 10 2009, teefje.

Schipperkes zijn kleine herders maar Beau gedraagt zich niet als een herder: ze is sociaal, lief en één van de lievelingen van de bewoners van het 'WEYERKE'.

Ze is al 5 jaar een trouwe bezoeker van de gasten.

Bobbie zat al anderhalf jaar in zijn hok in de refugio van de rescue organisatie SHIN (Spaanse Honden In Nood). Hij kwam bij ons in opvang en werd na 5 maanden opvang geadopteerd. Na 5 maanden adoptie werd hij helaas teruggebracht. Hij liep weg en had speelkameraden nodig. Hij is nu gelukkiger dan ooit.

Bobbie is rustig, aanhankelijk en wandelt goed aan de leiband. Ideaal voor wat vrijwilligerswerk bij het Weyerke of het Vlot.

Farouche is een reu, geboren in 2007. Hij is een zeer lieve en vooral rustige hond. Hij is een erg respectvolle poedel. Door zijn karakter kan hij goed ingezet worden bij therapieopdrachten.

Hannes (Samson), is een Nederlandse Schapendoes. Hondjes die oorpsronkelijk gebruikt worden bij het hoeden van een kudde schapen.

Ze hebben een gouden karakter en zijn super verdraagzaam voor kinderen en dus uitermate geschikt als therapiehond. Hij wordt graag geknuffeld, kruipt tegen een bewoner aan in bed of in een zetel, laat aan zijn haren trekken en ga zo maar door.

Thuis geniet hij van zijn dagelijkse wandeling en een dutje op de sofa.

Jules, een bastaardhondje, heeft geen leuke jeugd gekend in zijn geboorteland Spanje. In december 2013 is hij door SHIN ( Spaanse Honden In Nood) naar België gevlogen. Via zijn adoptiegezin wordt hij nu ingezet als therapiehond en met succes, hij springt vol enthousiasme op een schoot, in een zetel, op een bed en knuffelen is toegestaan, zeker weten.

Samen met Hannes geniet hij van een dagelijkse wandeling en en traint hij om agilitykampioen te worden.

Kasper

Kasper, een lieve, trouwe dwergschnauzer. Samen met zijn baasjes geniet hij het meest van lange wandelingen. Daarna mag het er ook een beetje rustiger aan toe gaan met een partijtje zetelliggen, een aai en een knuffel! Zijn rustige en zeer betrouwbare karakter maakt hem tot een ideale therapiehond.

Lanista is een teefje, geboren in 2012. Ze is een enorme knuffelkont en zeer mensgericht. Ze houdt van aandacht en aaitjes. Als het op sport aankomt is ze gek van haar balletje. Ze is een prachtige koningspoedel met een hoge aaibaarheidsfactor dus perfect inzetbaar als therapiehond.

 

Pepe, Peperke voor de vrienden is een 4 jarige terrier mix uit Mijas Costa, Spanje. Hij werd gered door Shin en kwam bij z'n huidige baasjes in opvang. Na 3 dagen was het duidelijk dat hij nooit meer zou weggaan.

De baasjes kunnen boeken schrijven over Peperke. Hij is altijd vrolijk en uitbundig, houdt van knuffeltjes en staat graag in de belangstelling. Kortom, hij is een echte clown! Hij denkt niet meer aan zijn tijd achter de tralies. Hij geniet nu van iedere dag.

Naast zijn vrijwilligerswerk is hij ook nog de mascotte van flyballteam The Roadrunners in Zonhoven.

Simba is een vizsla jachthond geboren in 2011. Vizsla's staan bekend als speels en hebben een heel groot uithoudingsvermogen.

Simba is geschikt als therapiehond omdat ze mensen uit hun schulp haalt, op een speelse wijze daagt ze u uit om actief te zijn in het leven. Daarentegen kan ze ook superzacht zijn en op de schoot komen liggen om haar veelvuldig te aaien. Kort samengevat is dit een tophond met veel mogelijkheden.