Als Limburgse Reddingshonden zijn wij niet alleen geïnteresseerd in het zoeken naar verdwenen personen in veld en bos, op of onder water. Wij interpreteren het begrip 'redden' iets ruimer dan dat! Bekijk hieronder de verschillende afdelingen van de Limburgse Reddingshonden.

Reddingshonden

Onze reddingshonden worden opgeleid om mensen al dan niet levend terug te vinden in velden, bossen, verlaten gebouwen, puin... In de groep van de reddingshonden aanvaarden wij slechts een beperkt aantal geleiders. Dit om de kwaliteit van de trainingen te bewaren en de duur van de training in de hand te houden. De honden die zich aanbieden moeten minimum het socialisatiebrevet gehaald hebben en een basis van gehoorzaamheid ten berde kunnen brengen. In afdeling 'redding' maken wij onderscheid tussen 2 diciplines. Vlakterivieren en detectie.

Bij het vlakterivieren zal de hond getraind worden om met zijn neus in de lucht op zoek te gaan naar warme lichaamsgeuren. Eens het slachtoffer gevonden moet de hond de baas waarschuwen. De hond krijgt na voltooiing zijn beloning. 

Bij detectie zal de hond getraind worden om specifieke geuren (dat kan werkelijk vanalles zijn) te zoeken en aan te wijzen. Bij succesvolle afronding krijgt de hond zijn beloning.

Therapiehonden

Onze therapiehonden en hun baasjes worden begeleid door onze ervaren baasjes om mindervaliden te gaan bezoeken en een gelukmoment te bezorgen. Hierbij trachten we een mindervalide zo ver te krijgen dat hij of zij bewegingen en coordinaties doet die een kinesist niet kan bewerkstelligen. De manier van werken hangt af van de mindervalide persoon en van de therapeut. De beloning is dankbaarheid en een lach op het gezicht van de persoon in kwestie. Het vereist een zware inspanning van de hond, deze moet dus niet alleen fit zijn maar ook nog sociaal, leergierig en kalm. Het solialisatiebrevet is dus een vereiste. Wij helpen u en uw hond verder om een goed uitgebalaceerd team te vormen. 

De afdeling 'therapie' is steeds op zoek naar nieuwe baasjes en honden. Meer info kan je verkrijgen via het contactformulier.

 

Klinkt dit als muziek in de oren en wilt u hier actief aan meewerken? Dan ben jij meer dan welkom bij de Limburgse Reddingshonden. 

Via het contactformulier kunt u ons uw vragen stellen , en proberen wij u zo spoedig mogenlijk te beantwoorden.